THE MEETING
7.8.2018nuorten ihonhoito

Nuorten ihonhoito

Mur­ro­si­käi­sen tai esiteinin iho saattaa olla hyvä eikä epä­puh­tauk­sia ole. Monelle kuitenkin iholle ilmestyy näppyjä eikä niiden kanssa vält­tä­mät­tä ole erityisen mukava olla.

Murrosikäisen tai esiteinin iho saattaa olla hyvä eikä epäpuhtauksia ole.  Monelle kuitenkin iholle ilmestyy näppyjä eikä niiden kanssa välttämättä ole erityisen mukava olla.


Miten esiteinin tai teinin ihoa sitten kannattaa hoitaa?


Kehon hormonitoiminta muuttuu teini-iässä. Hormonaaliset muutokset saavat joillain ihon talirauhaset tuottamaan liikaa rasvaa, sillä hormonaalinen toiminta ei ole vielä tasapainossa.


Mitään purkkiarmeijaa ei nuori iho tarvitse, mutta kaksi tuotetta on ylitse muiden. Puhdistusgeeli ja kosteusvoide.  Molempia suositellaan käytettävän aamuin ja illoin.


Miksi aamuin ja illoin? Eikö vesipesu riitäkään?


Jos iholla on finnejä, tarkoittaa se että iho tuottaa liikaa rasvaa. Iho voi kiiltää ja näppyjä tulee. Tällöin iho kannattaa pestä rasvaa poistavalla puhdistusgeelillä, jolloin rasva ei jää ihohuokosiin tukkimaan huokosta ja aiheuttamaan tulehdusten, eli finnien tuloa. Puhdistusgeeliä kannattaa käyttää aamuisin siksi, että iho ei lakkaa tuottamasta rasvaa yöllä. Rasvainen iho toimii ikään kuin liian hyvin. Se tuottaa rasvaa liikaa verrattuna normaaliin ihoon. Rasva ihohuokosissa sitoo itseensä pölyä ja epäpuhtauksia ja siinä viihtyvät myös bakteerit.


Yöllä iho koskee tyynyliinaan, lakanoihin, hiuksiin ja niissä mahdollisesti oleviin muotoiluaineisiin ja ”cocktail” on valmis. Ihon bakteerit pääsevät oikein herkuttelemaan ja aiheuttamaan tulehduksia. Aamulla pelkkä vesipesu ei poista iholta tätä määrää ylimääräistä rasvaa ja iholla olevia muita epäpuhtauksia.


Iltaisin taas iho on tuottanut taas rasvaa ja ihoa on koskenut taas hiukset, ehkä kaulahuivi, kenties on nojattu käteen tylsällä tunnilla… Eli iholla on taas lisää pölyä ja likaa sen jo tuottaman rasvan lisäksi.


Joten puhdistusgeelillä pesu ennen nukkumaan menoa on taas tarpeen.


Miksi pitää laittaa kosteusvoidetta jos iho kerran tuottaa sitä rasvaa?


Täällä pohjoisessa ilmanalassa ilmasto on yleensä kuiva (jos tätä harvinaista kuumankosteaa kesää ei lasketa), jolloin ihon koko ajan tuottamat ihosolut eivät pääse irtoamaan helposti ihon pinnalta, kuten ne normaalisti tekevät. Ihosolut jäävät jumittamaan kuivassa ilmastossa talirauhasten päälle, muodostaen niiden päälle esteen, jonka läpi rasva ei pääsekään ihan helposti. Talirauhasen päällä on siis ikään kuin kansi, jonka alla rasva ja bakteerit voivat muhia ja muodostaa finnejä.


Kosteusvoide helpottaa tätä kuivumista. Se auttaa ihon kuivaa päällikerrosta irtoamaan helpommin joten ihon rasva ei jää sen alle.


Joskus on rasvaista ihoa suositeltu kuivattamaan, eikä kosteuttamaan, mutta tämä on johtanut vain kunnolla iholla muhiviin finneihin ja mahdollisesti isoihin tulehduksiin.


Yksittäisiä finnejä voi hoitaa esimerkiksi näpyille tarkoitetulla hoitoaineella, jotka hoitavat tulehdusta. Joskus näkee suositeltavan esimerkiksi hammastahnaa finnin kuivattajana. Hammastahna ei ole hyvä idea, sillä se ei ole tarkoitettu olemaan iholla pitkiä aikoja ja voi pahentaa tulehdusta. Sopivia tuotteita voi kysyä kosmetologilta.


Mikäli teinin iho ei tunnu voivan paremmin säännöllisellä hoidolla, on hyvä hakeutua ihotautilääkärille. Yleensä kuitenkin jo näillä helpoilla tavoilla ja tuotteilla päästään jo pitkälle.


undefined-sm

Maria

Yh­teys­tie­dot

Mannerheimintie 120

00270 Helsinki

040 124 2111

info@hyvinvointisulo.fi

hyvinvointisulo.fi

© Yritys 2019. Kaikki oikeudet pidätetään.